Sara Schrijft: Ideeën opdoen voor nieuw boek

 Het schrijven van een boek begint natuurlijk met een idee. Maar hoe kom je eigenlijk aan dat idee?

Tijdschriften

Ik heb gemerkt dat alles in het dagelijkse leven een bron van inspiratie is. Zo dacht ik onlangs rustig een tijdschrift te lezen. Maar de teksten en de foto’s bleken een inspiratie te zijn voor mijn volgende boek. Toen het tijdschrift uit was stonden er allemaal kruisjes bij foto’s en stonden er overal notities opgeschreven. Dus er kwam niets van in huis om rustig een paar tijdschriften te lezen. Het was een grote inspiratiebron. Toen ik de tijdschriften allemaal gelezen had (het waren er een stuk of vijf) ben ik begonnen met het verwerken van de ideëen in mijn manuscript. En zo blijft het manuscript maar groeien en groeien. Ik denk dat het een dik boek zal worden. Maar dat zullen we zien als het af is. Er bestaat helaas geen knop om je hoofd op stil te zetten.

Evernote

Naast het opschrijven van de ideëen op papier gebruik ik heel veel de applicatie Evernote. Hiermee kan ik ideëen opschrijven, dicteren, foto’s maken of zelfs filmpjes opslaan. De applicatie staat op mijn smartphone, tablet en ook op het internet heb ik er toegang toe. Zo kan ik echt overal alles opschrijven. Ik raad iedere schrijver aan om deze applicatie te hebben. Zo raak je nooit meer ideëen kwijt. Ook voor deze blog worden er ideëen in Evernote gezet.

Het volgende boek was eerst bestemd om er een serie van te maken vanuit het standpunt van twee verschillende personen. Ondertussen ben ik erover aan het nadenken om de twee personen in hetzelfde boek te verwerken. Natuurlijk kan dit nog altijd veranderen. We zullen zien als het boek klaar is of het niet te veel is.

Inspiratie personages

De inspiratie voor mijn personages haal ik gedeeltelijk uit het dagelijkse leven en gedeeltelijk uit mijn fantasie. Zo observeer ik vaak mensen om te kijken hoe ze zich gedragen. Sommige van deze gedragingen zullen te vinden zijn in mijn boek. Daarnaast werd het uiterlijk van de personages helemaal uit mijn verbeelding gehaald.

Deze week moest ik wegens mijn nekpijn een MRI laten doen. Toen ik in de machine lag, kreeg ik opeens een idee voor mijn boek. Tijdens het hele onderzoek begon ik dit idee in mijn hoofd uit te werken. Dit zorgde ervoor dat ik minder gestresst was in de MRI. Een groot voordeel want ik ben ontzettend bang in de machine. Zodra het onderzoek gedaan was, heb ik dit idee dan ook op het eerste beste papier opgeschreven dat ik had. Dit bleek het tijdschrift Schrijven magazine te zijn. Nu moet ik het alleen nog een plaats geven in mijn manuscript.

Persoonlijk contact

Ik heb ook een vriendin die mij helpt met mijn boek. Zij heeft de ziekte MS die ik gebruik in het boek. Ze stuurt me regelmatig een email met informatie over wat ze voelt en wat ze meemaakt. Ik lees dit nauwkeurig door en verwerk de informatie in mijn manuscript.

Hoewel het schrijven van een boek echt veel werk is, doe ik het echt graag. Ik ben liever bezig met schrijven en marketing van mijn boek, dan een dag werken. Volgende week volgt er weer een nieuwe blog. Tot dan.