Uitgeven in eigen beheer

Dingen die ik geleerd heb van uitgeven in eigen beheer

Hoe je zelf je boek kan editen: Ik heb hiervoor eerst veel artikels gelezen in schrijfmagazines. Hoe doe je dat eigenlijk? Daarna heb ik een editplan uitgewerkt. Ik kwam er al snel achter dat ik wel heel vaak mijn manuscript zou moeten herlezen voordat ik helemaal tevreden zou zijn. Zo doe ik eerst een edit om te kijken of er plotholes in het verhaal zijn. Daarna begin ik te werken aan zinsstructuur en woordkeuze. Ook alle typfouten en grammaticafouten moeten eruit. Al met al heb ik geleerd dat het editen van een boek heel lang duurt.

dat je best een professionele editor huurt voor je boek :Door het volgen van de self publishing summit ben ik erachter gekomen dat je je boek ook best professioneel laat editen. Als je zelf helemaal tevreden bent over je verhaal, stuur je het naar een professionele editor. Die leest je boek dan en haalt er alle fouten uit. Dit zijn zowel fouten uit je plot, zinsstructuur en woordkeuze. En natuurlijk ook de grammatica en spelfouten. Nadat je dus zelf lang aan je boek geëdit hebt, duurt het nog een aantal maanden voordat een professionele editor klaar is met je manuscript. Een lang proces dus, maar ik denk dat dit het zeker waard is. Zo ben je er zeker van dat alle fouten uit je manuscript gehaald zijn, voordat het naar de drukker gaat.

dat een boek verkopen niet makkelijk is : Toen mijn boek verscheen, had ik nog helemaal niets gedaan aan marketing. Ik had er ook nog niet aan gedacht hoe ik dit moest doen. Best dom eigenlijk. Nu weet ik dat ik vroeg moet beginnen met de marketing van je boek en dat er ook heel veel tijd in kruipt. Zo heb je dus niet meer alle tijd ter wereld om je tweede boek te schrijven. Je moet namelijk ook je eerdere boek(en) verkopen. Maar ondertussen heb ik een goed systeem gevonden hiervoor. Op rustige dagen werk ik aan mijn roman, op drukke dagen doe ik wat marketing of lees ik artikelen over schrijven en promotie. Zo kan ik beide zaken blijven combineren zonder een burnout te krijgen.

heel veel geleerd over marketing : Over marketing van een boek heb ik veel geleerd. Ik heb veel artikelen gelezen en hele website uitgepluisd op zoek naar manieren om mijn boek onder de aandacht te krijgen. Ik heb een hele kaft liggen met websites en adressen van verschillende winkels en instanties die ik kan vragen om mij te helpen. Zodra ik iets interessants las of hoorde schreef ik dit op een blad papier dat ik bijhield. Ik haalde deze papieren dan tevoorschijn als ik aan mijn marketing ging werken. Ik ben van plan om tussen de verschillende fasen van het editen, alle gegevens in de computer te verwerken zodat ik voor mijn volgend boek wel een duidelijk marketingplan krijg. Er staat me veel werk te wachten, maar het is werk dat ik graag doe.

self publishing resources die elke indie auteur zou moeten gebruiken

schrijvenmagazine: ik lees dit magazine nu een aantal maanden en ik moet zeggen dat ik er heel veel uit leer. Zo leer ik alles over schrijven, editen, uitgeven en marketing. Ik lees elke editie gelijk uit zodra ik deze in de brievenbus vind. Ik raad iedere indie auteur aan om zich te abonneren op dit magazine. De prijs van een abonnement valt echt mee. Ik raad ook aan om regelmatig een kijkje te nemen op hun website http://www.schrijvenonline.org. Hier staan veel interessante artikels op en ook het forum is super om je vragen te stellen of om in contact te komen met andere auteurs.

Image result for schrijven magazine

Lees blogs van andere schrijvers om te weten waar zij over schrijven en hoe zij schrijven of wat ze doen aan promotie van hun boek.

Self publishing summit: dit is een online event waarbij een persoon verschillende personen interviewt die iets te maken hebben met de publishing wereld. Dit kunnen andere auteurs , uitgevers, editors of marketeers zijn. Elke dag kan je een aantal interviews bekijken. Het vraagt wel veel tijd om alle interviews te beluisteren maar daarna heb je veel informatie waarmee je aan de slag kan gaan. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je best kan schrijven, hoe je je schrijfhoek kan maken, hoe je je boek corrigeert en hoe je promotie maakt. Let wel op: er komt veel informatie in een keer op je af. Ik raad je aan om pen en papier erbij te houden om interessante dingen op te schrijven.

Image result for self publishing summit

Welke fouten heb je gemaakt tijdens het uitgeven van je boek in eigen beheer?

Een eerste fout die ik gemaakt heb, is het feit dat ik niet klaar was om mijn boek uit te geven. Toen mijn boek geaccepteerd werd door Boekscout had ik totaal geen idee over hoe ik mijn boek ging verkopen. Pas toen het boek verschenen is, heb ik me bezig gehouden met marketing. Ik leer nu nog altijd dingen bij over marketing en daardoor kan ik nu nog steeds promotie maken voor mijn boek Vlinder uit cocon. Maar voor mijn volgende boek wil ik mijn marketingplan klaar hebben voordat mijn boek verschijnt. Dat lijkt me makkelijker werken.

Ik heb geen beta readers gebruikt bij mijn boek. Hierdoor stonden er nog wat fouten in toen ik mijn manuscript naar de uitgeverij stuurde. En dit hoewel ik het boek wel tien keer nagelezen heb. Maar na een tijdje word je blind voor de fouten die in je tekst staan. De uitgever vroeg mij om het boek eerst te laten nalezen door iemand die ik vertrouwde. Ik liet het boek nalezen door een goede vriendin die er nog een aantal fouten uithaalde. Bij mijn volgende boek ben ik ook van plan om eventueel met een professionel editor te werken.

Ik denk dat dit de twee grootste fouten waren die ik gemaakt heb bij het uitgeven van mijn boek Vlinder uit cocon. En ik wil deze fouten zeker niet maken bij het verschijnen van mijn volgend boek.